We learn how to multiply and divide units of measure.

We perform multiplications and divisions of measures as with decimal numbers.

Multiplication of units of length:

We can multiply lengths by a number, like multiplying ordinary numbers.

1. Multiply 12 km 56 m by 7.

Solution:

12 km 56 m = 12.056 m

Multiplication - measurement

Hence 12.056 × 7 = 84.392 km


2. Multiply 44 perineum 28 cm by 12

Solution:

28 cm = 0.28 m

1 dam = 10 m

28 cm = 0.028 dam

Multiplication of measurements

Hence 44 dam 28 cm × 12 = 528,336

3. Multiply 7 km 346 m by 6

Solution:

We first convert km and m to m and then multiply.

7 km 346 m²

= 7000 m + 346 m

= 7346 m

Now let’s multiply by 6

= 7346 × 6

= 44076 m

Multiplication length

To convert 44076 m to km, we separate the last 3 digits from the right and write there as m.

44076 m = 44 km 76 m²

So 7 km 346 m times 6 = 44 km 76 m

Multiplication of mass units:

4. Multiply 15g 16mg by 25

Solution:

16 mg = ( frac {16} {1000} ) g

15 g 16 mg = 15.016 g

Multiplication - measurements

Hence 15g 16mg x 25 = 375.4g

Multiplication of the capacity units:

We can multiply the units of measure of capacity l and ml by a number like ordinary numbers.

5. Multiply 9 dℓ 72 mℓ by 6

Solution:

72 mℓ = ( frac {72} {100} ) dℓ = 0.72 dℓ

9 dℓ 72 mℓ = 9.72 dℓ

Multiplying measurements

Hence 9.72 dℓ × 6 = 58.32 dℓ

2. Multiply 72 ℓ 250 mℓ by 6

Solution:

First convert 72 l 250 ml to ml.

72 l 250 ml = 72 × 1000 ml + 250 ml

= 72000 ml + 250 ml

= 72250 ml

72250 × 6 = 433500 ml

= 433 l 500 ml

Multiplication of the capacity

So 72 l 250 ml × 6 = 433 l 500 ml

Division of the length units:

We can divide lengths by a number, like dividing ordinary numbers. If the measurement is given as a combination of two units such as km and m or m and cm, we first convert the higher unit to a lower one and then divide.

1. Divide 2 km 560 m unit by 8.

Solution:

Let’s convert 2 km 560 m to m.

2 km 560 m²

= 2000 m + 560 m

= 2560 m

Now divide 2560 by 8

Division of the units of length

So 2 km 560 m ÷ 8 = 320 m

Division of the capacity units:

We can divide the capacity units l and ml by a number, like normal numbers.

1. Divide 132 ℓ 64 dℓ by 8

Solution:

64 dℓ = 6.4 ℓ

132 ℓ 64 dℓ = 138.4 ℓ

Division of the units of measurement

So 138.4 ℓ ÷ 8 = 17.3 ℓ

2. Divide 60 l 750 ml by 5

Solution:

When measurements are given as a combination of two units, we first convert the larger unit to a lower unit and then divide.

60 l 750 ml = 60 l + 750 ml

= 60000 ml + 750 ml

= 60750 ml

Now divide 60750 by 5

60750 ÷ 5 = 12150 ml

= 12000 ml + 150 ml

= 12 l 150 ml

Division of capacity

So 60 l 750 ml 5 = 12 l 150 ml

Questions and answers about multiplying and dividing units of measure:

1. Multiply the following metric length measures.

(i) 16 m by 7

(ii) 70 dm 4 cm x 24

(iii) 22 km by 10

(iv) 84 km 560 m by 51

(v) 34 cm by 25

(vi) 48 cm 9 mm x 62 in

(vii) 26 m 24 cm x 30

(viii) 80 m 5 cm x 10

Reply:

1. (i) 112 m

(ii) 1689 dm 6 cm

(iii) 220 km

(iv) 4312 km 560 m

(v) 850 cm

(vi) 3031 cm 8 mm

(vii) 78 m 720 cm

(viii) 800 m 50 cm

2. Divide the following metric length measures.

(i) 240 km times 6

(ii) 14 km 580 m by 12

(iii) 36m by 18

(iv) 50 cm 4 mm x 7 in

(v) 72 m by 8

(vi) 62 m 8 cm x 4 in

Reply:

2. (i) 40 km

(ii) 1 km 215 m²

(iii) 2 m

(iv) 7 cm 2 mm

(v) 9 m

(vi) 15 m 52 cm

3. Solve the given:

(i) 56 km × 32

(ii) 32 km 124 m × 4

(iii) 30 m 75 cm 15

(iv) 47 cm 6 mm ÷ 20

(v) 66 dm 3 cm × 61 in

Reply:

3rd (i) 1792 km

(ii) 128 km 496 m²

(iii) 2 m 5 cm

(iv) 23 cm 8 mm

(v) 4044 dm 3 cm

4. Multiply the following Metic capacity measures:

(i) 5 L 750 ml x 4

(ii) 12 L 125 ml x 22

(iii) 13 L 124 ml x 10

(iv) 14 L 120 ml x 7

(v) 44 L 85 ml x 15

(vi) 18 L 33 ml x 51

Reply:

4th (i) 23 liters

(ii) 266 l 750 ml

(iii) 131 l 240 ml

(iv) 98 l 840 ml

(v) 661 l 275 ml

(vi) 919 l 683 ml

4. Divide the following metric measures for capacity.

Ron, Sam, Mary and Jack were given different measuring glasses. Everyone was asked to fill a 1 liter can with their glasses. Find out how often each of them has to fill their glasses and pour them into their can.

Worksheet for the division of capacities

Reply:

(i) 2 times

(ii) 5 times

(iii) 10 times

(iv) 20 times

You might like these

  • Conversion table for time units | Conversion table | Us method | time

    The conversion table for time units is discussed here in terms of hour, minute, second, day, week, month and year. We know that there are 12 months in a year. The months of January, March, May, July, August, October and December have 31 days. The months of April, June, and September

  • Elapsed time | What is Elapsed Time? | Elapsed time in math | 5th grade

    Sometimes we want to find out the duration of an activity. We can calculate duration or elapsed time knowing the start and end times. For example, if the bus starts at 9:00 a.m. and arrives at the school at 9:30 a.m., the time it takes for the bus to reach the school is

  • Multiplication and time division | weeks | days | hours | minutes | seconds

    We learn how to multiply and divide units of time. 1. Multiply 9 hours 10 minutes by 6 Solution: First multiply the minutes 10 × 6 = 60 minutes = 1 hour We lead a column from hour to hour and write 0 in the column minutes. Now multiply hours, 9 × 6 + 1 = 55 write 55 in

  • Adding and subtracting time | Operation on timekeeping | US time

    We learn how to add and subtract time units. 1. Add 25 minutes 45 seconds and 15 minutes 25 seconds. Solution: First add the seconds 45 + 25 = 70 seconds. Convert 70 seconds to minutes and seconds by 70 seconds = 60 seconds + 10 seconds. Convert 1 minute to minute

  • Time Units Worksheet | Questions about timekeeping units

    In the worksheet on time units, all students in the class can practice the questions about time units. This time exercise sheet has different units such as second, minute, hour, day, week, month, and year that students can practice to get more ideas

5th grade numbers

5th grade math problems degree

From the multiplication and division of units of measurement to the HOMEPAGE


Did you not find what you were looking for? Or would you like to know more aboutMath only math.
Use that google search to find what you need.






LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here