Time conversion tables are explained here in terms of hour, minute, second, day, week, month and year.

We know that there are 12 months in a year. The months of January, March, May, July, August, October and December have 31 days. The months of April, June, September and November have 30 days. The month of February has 28 or 29 days. There are 7 days in a week. 1 day corresponds to 24 hours.

The standard time units are

1 hour = 60 minutes

1 minute = 60 seconds

1 hour = 60 minutes = 3600 seconds (60 × 60)


1 day = 24 hours

1 week = 7 days

1 year = 365 days

1 year = 12 months

1 year = 52 weeks

These are the units of the time conversion table.

We know the following relationships between the units of measurement of time.

conversion

rule

example

Days to the hour

1 day = 24 hours

7 days = 7 × 24 = 168 hours

Days and hours in hours

First, convert days to hours by multiplying the number of days by 24 and then adding hours.

7 days 9 hours

= 7 days + 9 hours

= (7 × 24) + 9 hours

= 168 hours + 9 hours

= 177 hours

Hours to minutes

1 hour = 60 minutes

5 hours = 5 × 60 = 300 minutes

Hours and minutes in minutes

First convert hours to minutes by multiplying the number of hours by 60 and then adding minutes.

7 hours 45 minutes

= 7 hours + 45 minutes

= (7 × 60) + 45 minutes

= 420 + 45

= 465 minutes

Minutes to seconds

1 minute = 60 seconds

25 minutes = 60 × 25 = 1500 seconds

Leap year

It takes the earth a year to make one revolution around the sun. The time actually required is 365 ( frac {1} {4} ) days or 365 days and 6 hours. These six hours or ( frac {1} {4} ) days are not counted every year, but are added every four years. So we have 366 days every four years. The year with 366 days is called a leap year. Therefore, February has 29 days in a leap year.

For example:

1. How many minutes is there in a year?

Solution:

We know,

1 year = 365 days.

1 day = 24 hours.

1 hour = 60 minutes.

So one year = (365 × 24 × 60) minutes.

= (8760 × 60) minutes.

= 525600 minutes.

2. How many hours are there in a year?

Solution:

We know,

1 year = 365 days.

1 day = 24 hours.

So in a year = (365 × 24)

= 7860 hours.

3. How many minutes in 6 hours?

Solution:

We know,

1 hour = 60 minutes.

So 6 hours = (6 × 60) minutes.

= 360 minutes.

4. Convert 15 minutes 20 seconds to seconds.

Solution:

We know that 1 minute = 60 seconds

So 15 minutes = 60 × 15 seconds

= 900 seconds

So 15 minutes is 20 seconds = 900 seconds + 20 minutes

= 920 seconds.

5. Convert 5 hours 15 minutes to minutes.

Solution:

We know that 1 hour = 60 minutes

So 5 hours = 60 × 5 minutes

= 300 minutes

Therefore 5 hours 15 minutes = 300 minutes + 15 minutes

= 315 minutes.

6. Convert 20 days 7 hours to hours.

Solution:

We know that 1 day = 24 hours

So 20 days = 20 × 24 hours

= 480 hours

So 20 days, 7 hours = 480 hours + 7 hours

= 487 hours.

7. Convert 6 weeks 3 days to days.

Solution:

We know that 1 week = 7 days

So 6 weeks = 6 × 7 days

= 42 days

Therefore 6 weeks 3 days = 42 days + 3 days

= 45 days.

8. Convert 7 years 5 months 3 days to days.

Note: To convert the number of days into months, we can take 30 days to match one.

Solution:

We know that 1 year = 365 days, 1 month = 30 days

So 7 years = 365 days × 7 = 2555 days;

and 5 months × 30 = 150 days

Therefore 7 years 5 months 3 days = 2555 days + 150 days + 3 days

= 2708 days

Time conversion table

To convert smaller units to larger units, we divide by the required unit of the divider. The quotient shows the larger unit and the rest shows the smaller unit.

9. Convert 220 minutes to hours and minutes.

Solution:

We know that 60 minutes = 1 hour

220 minutes = (220/60) hours

= 3 hours 40 minutes.

10. Convert 372 minutes to hours and minutes.

Solution:

We know that 60 minutes = 1 hour

So 372 minutes = 372 ÷ 60

Conversion from minutes to hours

= 6 hours 12 minutes

11. Convert 180 months to years.

Solution:

We know that 1 year = 12 months

So 180 months = 180 ÷ 12

12 | 180 | fifteen

_12

60

60

0

= 15 years

11. 3 ( frac {1} {2} ) years = ……………. Months

(i) 42 months

(ii) 36 ( frac {1} {2} ) months

(iii) 40 months

(iv) 24 months

reply

11. (i) 42 months

12. 7 hours ……………. Seconds

(i) 25,200

(ii) 420

(iii) 168

(iv) 20,000

Reply:

12. (i) 25,200

13. Perform the following conversions:

(i) 3 hours to minutes

(ii) 14 weeks 17 days to days

(iii) 12 hours 45 minutes to minutes

(iv) 4 weeks to hours

(v) 4 weeks 8 hours to hours

(vi) 1845 hours to 12 hours of time

(vii) 7 days 6 hours to minutes

(viii) 7:22 p.m. to 24 hours

(ix) 3 weeks 18 hours to hours

(x) 2:16 p.m. to 24 hours

(xi) 16 hours to seconds

(xii) 12:40 p.m. to 24 hours

Reply:

13th (i) 180 minutes

(ii) 115 days

(iii) 765 minutes

(iv) 672 hours

(v) 680 hours

(vi) 6.45 p.m.

(vii) 10440 minutes

(viii) 1922 hours

(ix) 522 hours

(x) 0216 hours

(xi) 57600 seconds

(xii) 1240 hours

14. Fill in the gaps:

(i) 1 day = …………… .. hours

(ii) 1 week = …………… .. hours

(iii) 1 fortnight = …………… .. hours

(iv) Number of days in March = …………… ..

(v) Number of days in a normal year = …………… ..

(vi) Number of weeks per year = …………… ..

(vii) Number of minutes in 6 hours = …………… ..

(viii) …………… .. months have 31 days.

Reply:

14th (i) 24

(ii) 168

(iii) 360

(iv) 31

(v) 365

(vi) 52

(vii) 360

(viii) 7

fifteen. Lisa plays the piano for 2 hours 45 minutes every evening. How many minutes does he practice each day?

(i) 115 min

(ii) 105 min

(iii) 165 min

(iv) 45 min

Reply:

fifteen. (iii) 165 min

You might like that

  • Worksheet for interpreting a calendar | Questions about the calendar

    In the worksheet for interpreting a calendar, all students can practice the questions in the calendar. This exercise sheet for interpreting a calendar can be practiced by students to get more ideas for the leap year. 1. How many months are (i) 31 days?

‚óŹ Math conversion table.

From the time conversion chart for units to the home page


Did you not find what you were looking for? Or want to know more information aboutMath only math.
Use this google search to find what you need.






LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here