Let’s look at some of the word problems related to subtracting money. We solved the problems with both methods, ie with conversion to Paise and without conversion to Paise. To solve a word problem, we need to carefully read each word and carefully choose numbers from the question to solve it.

Elaborated examples for subtracting money:

**1.** Subtract Rs. 73.08 from Rs. 114.75

**Solution:**

**Method 1** (with conversion to Paise):

Rs. 73.08 = 7300 Paise + 08 Paise = 7308 Paise

Rs. 114.75 = 11400 Paise + 75 Paise = 11475 Paise

11475 Paise

__– 7308 Paise____ 4167 Paise__

Hence difference of Rs. 73.08 from Rs. 114.75 = 4167 Paise = Rs. 41.67

**Method 2**

(without conversion to Paise):

** Rs. P**

114. 75

__– 73.____ 08____ 41.____ 67__

(i) Rs. and Paise are arranged in columns with a decimal point in between.

(ii) The smaller amount is subordinated to the larger amount.

(iii) The subtraction is made as an ordinary subtraction.

(iv) 75 Paise – 08 Paise = 67 Paise

(v) Rs. 114 – Rs. 73 = Rs. 41

Hence difference of Rs. 114.75 – Rs. 73.08 = Rs. 41.67

**2.** Ron has Rs 100 with him. He spent 79 rupees to buy a water bottle. How much money does he have left?

**Solution:**

The total amount of money Ron was Rs 100.00

Amount of money he spent __ – Rs 79.00__

He has money left over __ € 21.00__

**3.** Mary had 575 rupees in her piggy bank. She took Rs. 320 of it. How much money is there in your piggy bank?

**Solution:**

Total amount of money in the piggy bank Rs 575.00

Amount of money withdrawn __-Rs 320.00__

Remaining balance in the piggy bank __ € 255.00__

**4th **Rachel invited her friends for a birthday. Her mom ordered a cake for Rs. 655.90p and snacks for Rs. 275.80[ShepaidRs1000totheshopkeeperHowmuchchangedoestheshopkeepergetback?[SiezahlteRs1000andenLadenbesitzerWievielWechselgeldbekommtsievomLadenbesitzerzurück?

**Solution:**

Revenge amount as mother paid Rs. 655.90p for a cake and Rs. 278.80p for snacks.

So the total amount she paid to the shopkeeper is Rs. 655.90 p + Rs. 275.80 p = Rs. 931.70 p.

Reveal as a mother paid Rs. 1000 to the shopkeeper.

The shopkeeper pays her Rs. 1000 – Rs. 931.70 P as a change

Rs. 1000 – Rs. 931.70 = Rs. 68.30.

**Related concept**

**● ****money**

**● ****Write money in words and pictures**

**● ****Money conversion**

**● ****Adding money**

**● ****Multiplication of money**

**● ****Money sharing**

**Math worksheets for 3rd grade**

**3rd grade math class**

**From word problems when withdrawing money to the HOMEPAGE**

**Did you not find what you were looking for? Or would you like to know more aboutMath only math.
Use that google search to find what you need.**